• Administrator
  •  

    Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>
     

Ogar 900 sprzęgło

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Trons
Posty: 4
Rejestracja: wt 24 lip, 2018
Pojazd: Ogar 900

Ogar 900 sprzęgło

Postautor: Trons » wt 24 lip, 2018

Witam, mam problem z sprzęgłem w Romecie Ogar 900, silnik FMB139, otóż złożyłem wszystko, ale łożysko, tulejka i sprężyna zamiast być zamocowana, wpada do kosza. Oraz gdy wszystko złożę to nie działa sprzęgło.

Wygląda to tak:
https://zapodaj.net/0cb2c6557c077.jpg.html

Pozdrawiam i liczę na pomoc, bo już nie wiem co to może być. Wszystkie części potrzebne do zamocowania sprzęgła są.


Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Posty: 778
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Ogar 900 sprzęgło

Postautor: JOSEMORALES » wt 24 lip, 2018

Tu masz fotkę typowego sprzęgła fmb. U Ciebie kosz nieznacznie się różni, ale elementy docisku o które pytasz są tu wyszczególnione i mozesz sprawdzić co źle składasz, lub czego brakuje.
Obrazek

Trons
Posty: 4
Rejestracja: wt 24 lip, 2018
Pojazd: Ogar 900

Re: Ogar 900 sprzęgło

Postautor: Trons » śr 25 lip, 2018

Z tego co widzę, brakuje mi tylko podkładki zabezpieczającej. Ponieważ sprzęgło wyjąłem w całości z sprawnego motocykla, ale to nie zmienia faktu, że to łożysko wpada do środka. Poza tym brakuje tu tylko nr 2 i nr 3, ale tym właśnie u mnie się różni. Jedyne modyfikacje jakie zrobiłem to zmieniłem z pojemności 50cc na 110cc. Więc może czop wału jest trochę krótszy albo coś, sam już nie wiem.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Posty: 778
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Ogar 900 sprzęgło

Postautor: JOSEMORALES » śr 25 lip, 2018

Przy 50 i 110cc różnica pomiędzy wałami jest tylko w długości korbowodu. Być może coś jeszcze było w tym koszu co blokowało łożysko?

Trons
Posty: 4
Rejestracja: wt 24 lip, 2018
Pojazd: Ogar 900

Re: Ogar 900 sprzęgło

Postautor: Trons » czw 26 lip, 2018

Rozbiorę jeszcze raz to sprzęgło i zobaczę, ale wydaje mi się, że nic tam więcej nie było. Jedyne co mi wpada do głowy to, że był problem z włożeniem klucza na nakrętkę od sprzęgła, musiałem go lekko zeszlifować i może podczas odkręcania gdzie rozgięło to sprzęgło przez to wpada do środka.



Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Moto-4t
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
©2010-2018 Moto-4t.pl