• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

110ccm z głowicą od72ccm

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Otrzymał podziękowań: razy

110ccm z głowicą od72ccm

Postautor: Smolarek » sob 13 lut, 2016

Witam ponownie mam zamontowany zestaw 110ccm z głowicą od 72ccm i mam problem z rozrządem- to jest realne żeby rozrząd o pół zęba był przestawiony bo mam takie wrażenie że o tyle mi się nie zgadza i to sprawdziłem wczoraj jak ustawie znaki na głowicy to na magnecie się nie zgadza jak dam o ząb do tyłu lub do przodu wychodzi duża różnica. :[

Latos
Specjalista
Specjalista

Re: 110ccm z głowicą od72ccm

Postautor: Latos » sob 13 lut, 2016

Możliwe że tak jest, głowice odrobinę się różnią ponieważ ta od 110 jak pewnie wiesz ma mniejszą komorę spalania, czyli cała może iść odrobinę niżej, aczkolwiek nie wiem czy faktycznie tak jest. Ale nic nie szkodzi, może tak być :) byleby w tej sytuacji było ustawione nie więcej niż te pół zęba od znaków. Możesz też po prostu mieć już wyciągnięty łańcuszek rozrządu :P

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » sob 13 lut, 2016

W sumie tak mi się wydaje że ta skala błedu jest akceptowalna i łańcuszek jest nowy jak zresztą wiele elementów które wymieniłem po przeróbce na 110ccm.
W sumie pytanie się zrodziło bo mam problem z odpalaniem i ustawieniem gaźnika. Bo mam pz20 jak dam dysze 90 to odpala ładnie reaguje na gaz ale jak jadę i obroty rosną to zaczyna się dławić i przerywać i powoli z obrotów schodzi jak podniosę iglice to jest gorzej jak opuszczę to tylko mniej szarpie, na dyszy 86 z koleji nie trzyma obrotów i jak by mu brakowało paliwa bo zaskoczy wysokie obroty i gaśnie pokopie pokopie i to samo. Już mam dosyć tego kurewstwa co chwilę coś i nie idzie po ludzku wyregulować w końcu zmasakruje nowy cylinder docierając przez kopkę <zalamka>

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » ndz 14 lut, 2016

Czy nie masz zapchanego kranika, jaki masz filtr powietrza? Czy nie bierze lewego?

Smolarek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Smolarek » ndz 14 lut, 2016

Wczoraj wieczorem przeprosiłem się z uszczelką bakelitową za gaźnikiem bo podejrzewam że tam mogła zaistnieć nieszczelność sprawdziłem luzy zaworowe i w tygodniu zobaczę co się zmieniło. podejrzewam dla tego że powierzchnie króćca wyprostowałem i wygładziłem ale nie dałem podkładki tylko liczyłem na gumową uszczelkę w gaźniku i chyba się przeliczyłem ale w zeszłym roku tek śmigał piko belo.

Doświadczenia ,chęci ani czasu mi nie brakuje ale im dłużej grzebie w tym motorku tym bardziej mam wrażenie że się nie rozwijam a uwsteczniam.
Przez zimę przerobiłem silnik z własnej produkcji 88ccm na 110 bo nie szło uzyskać sprężania większego na urzywanym cylku niż 8atm, więc stwierdziłem że mam czas to sobie zrobię 110 pomodzone po mojemu:
-cylinder aluminiowy Moretti
- głowica od 72cm z wygładzonym dolotem fi 24
- króciec fi 22 też oszlifowany i wygładzony
- gaźnik pz 20 dysza 90
- większość bebechów w silniku wymieniona na nowe (łożyska simeringi itp itd...)

Liczyłem na chyba cud że jak zacznę docierać to tylko go odpalę i będę śmigał a tu kupa jak to w chinalandzie , pomijam elektrykę która ro***erdala mi konstrukcje np. kupiłem 3 regulatory i k***a każdy inny a opis ten sam, nawet jeden mam wyciągnięty z identyko bzyka z taką samą elektryką(cewki zmasowane) gdzie regel był do nie zmasowanych.

Wróć do „Pomoc”