• Administrator
  •  
    Wspomóż nas i wyłącz blokowanie reklam :)
     

Złomek

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Złomek

Postautor: Motorowerzystka » pt 05 maja, 2017

Zakupiłam silnik FMI (107 ccm)! Na złomie, za 25 zł <rotfl> Plan jest taki żeby go uruchomić, a do czego mi posłuży to już dalszy plan :D Wał się obraca na szczęście. Widać na filmiku. W pokrywie cewek była piaskownica <szok> Ale wyczyściłam z grubsza. Ktoś mi może powiedzieć ile to to ma biegów? Wałek biegów jest, kopniaka brak to pewnie z quada jakiegoś...

https://youtu.be/EEmkn21icn0


Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 236
Rejestracja: sob 14 cze, 2014
Lokalizacja: ÂŁĂłdzkie

Re: Złomek

Postautor: pietruszka00011 » pt 05 maja, 2017

Podejrzewam że to 4 biegi manualne. Jest dźwignia od sprzęgła z drugiej strony ? Wykręć świece nalej oleju rozruszaj to wszystko. Nie wiadomo ile to leżało. Pisz co i jak. Czekam bo ciekawie się zapowiada :D

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 357
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Złomek

Postautor: JOSEMORALES » pt 05 maja, 2017

Cze, 4biegi lub pół automat. Załóż stopkę ze swojego silnika i sprawdź, ale łańcuszek rozrusznika to od razu do ropy na noc. Fajne cuda można u Was na złomie wyrwać, silnik za cenę dwóch paczek fajek, normalnie masakra. Pozdrawiam Arek

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Re: Złomek

Postautor: Motorowerzystka » sob 06 maja, 2017

Sprawdziłam, ma 4 biegi i ani śladu czegoś czym włącza się sprzęgło... Albo jestem ślepa :l

Obrazek

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 357
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Złomek

Postautor: JOSEMORALES » sob 06 maja, 2017

Czyli automat z quada, ktoś tu kiedyś prowadził rozmowy o takich silnikach i można je w prosty sposób przerobić na normalne.

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 236
Rejestracja: sob 14 cze, 2014
Lokalizacja: ÂŁĂłdzkie

Re: Złomek

Postautor: pietruszka00011 » ndz 07 maja, 2017

Nie wiem czy taki prosty. Trzeba zmienić pokrywę z mechanizmem wysprzęglającym. Sprzęgło całe kpl. I jak bedzie chciała mieć odpalanie na kopke to też kartery obydwa i dokupić wałek kopniaka. Ostatnio sam to przerabiałem ale okazało sie nieopłacalne.

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Re: Złomek

Postautor: Motorowerzystka » ndz 07 maja, 2017

Nie nie, nie chcę nic przerabiać. Byle go naprawić i uruchomić.

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 357
Rejestracja: sob 04 cze, 2016
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Złomek

Postautor: JOSEMORALES » ndz 07 maja, 2017

pietruszka00011 pisze:Nie wiem czy taki prosty. Trzeba zmienić pokrywę z mechanizmem wysprzęglającym. Sprzęgło całe kpl. I jak bedzie chciała mieć odpalanie na kopke to też kartery obydwa i dokupić wałek kopniaka. Ostatnio sam to przerabiałem ale okazało sie nieopłacalne.

Posiadając stary silnik 50 do remontu to nie problem, a wiedzę i chęć nauki jak widać koleżanka posiada większą niż nie jeden z forumowiczów czytając co po niektóre posty. A co do silnika to ciekawi mnie jak on się ma w jeździe i osiągach do manualnego 110cc.

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 236
Rejestracja: sob 14 cze, 2014
Lokalizacja: ÂŁĂłdzkie

Re: Złomek

Postautor: pietruszka00011 » pn 08 maja, 2017

Jeżeli ma sie drugi do remontu to tylko kupić uszczelki jakies pierdoły i git. A ma koleżanka moduł i cewke ?

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Re: Złomek

Postautor: Motorowerzystka » pn 08 maja, 2017

pietruszka00011 pisze:A ma koleżanka moduł i cewke ?

O kurcze faktycznie tu cewka oddzielnie jest xD Tak to jest jak na co dzień jeździ się polskim Rometem <rotfl> Byłam pewna, że cewka jest w silniku. To kupię wszystko, co mi będzie trzeba <okok>

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 236
Rejestracja: sob 14 cze, 2014
Lokalizacja: ÂŁĂłdzkie

Re: Złomek

Postautor: pietruszka00011 » pn 08 maja, 2017

moduł cewka i gitara gra. Reszte zrobi się nawet bez wtyczek . ja zrobiłem na pająka powkładałem kable poprostu w te blaszki od wtyczki modułu. Wiesz jak podłączyć ?

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Re: Złomek

Postautor: Motorowerzystka » pn 08 maja, 2017

pietruszka00011 pisze:Wiesz jak podłączyć ?

Nie bardzo <bezradny>

Awatar użytkownika
pietruszka00011
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 236
Rejestracja: sob 14 cze, 2014
Lokalizacja: ÂŁĂłdzkie

Re: Złomek

Postautor: pietruszka00011 » wt 09 maja, 2017

Cewka zasilająca to kabel z silnika chyba czarno czerwony albo czerwony w zaleznosci od wersji. Cewka WN to ta z kablem co idzie do świecy to jeden koniec do modułu a drugi do masy. Impulsator niebiesko biały albo niebieski z silnika. http://obrazki.elektroda.pl/8830471500_1308344936.png

Awatar użytkownika
Motorowerzystka
Uczeń
Uczeń
Posty: 41
Rejestracja: pt 24 mar, 2017
Lokalizacja: Węgorzewo
Pojazd: Romet Chart

Re: Złomek

Postautor: Motorowerzystka » czw 26 paź, 2017

Nie wiedziałam w sumie od czego zacząć sprawdzanie silnika więc pomyślałam, że najpierw spuszczę olej. Ostrożnie odkręcałam śrubę spustu oleju by nie rzygnęło mi czarną mazią, ale nie było ani kropelki. To odkręcam pokrywę a tam... Susza <szok> Ciekawe czy ktoś kiedyś dolewał oleju czy tak jeździł do końca... <mysli>

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Głowica:

Obrazek

Potem zdjęłam cylinder i sprawdziłam czy nie ma jakiś rys. Rys nie stwierdzono :P Cylinder jak nówka, oczywiście od środka <rotfl>

No i w sprzęgle nie mam tych śrub z podkładkami...

Obrazek

Ktoś łebek w jednej ukręcił i siedzi tam <uoee> I co z tym zrobić? Czy na 3 będzie prawidłowo działać?


Wróć do „Nasze pojazdy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Created by Matti from StylesFactory.pl modified by Prelude & pavaczek
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
phpBB Xmas © PhpBB3 BBCodes
modified by Prelude
2010-2017 Moto-4t.pl ©

 

 

cron